Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Κτήμα Ταμιωλάκη στο Χουδέτσι Ηρακλείου


Βιολογικό κρασί από κρητικές ποικιλίες
Ειδικευμένη στο κρασί, η οικογένεια Ταμιωλάκη αποφάσισε να δημιουργήσει εκ του μηδενός έναν βιολογικό αμπελώνα και οινοποιείο, με κύριο χαρακτηριστικό τη διαφύλαξη των τοπικών ποικιλιών και τη φροντίδα για την ποιότητα του προϊόντος.
Σε μικρή απόσταση από το Ηράκλειο στο χωριό Χουδέτσι, βρίσκεται το κτήμα της οικογένειας Ταμιωλάκη. Πριν από δέκα χρόνια ο κ. Μηνάς Ταμιωλάκης, οινολόγος που εργάστηκε σε διάφορα οινοποιεία, αποφάσισε να αποκτήσει ιδιόκτητο αμπελώνα και στη συνέχεια να επενδύσει στο δικό του οινοποιείο. Στην προσπάθειά του αυτή, συνέβαλαν σημαντικά και τα δύο παιδιά του, Μαρία και Μανούσος, οινολόγος και χημικός αντίστοιχα.
Έτσι, λίγο πριν τον τρύγο του 2005 λειτούργησε για πρώτη φορά το οινοποιείο, το οποίο χτίστηκε με τις πέτρες που συγκεντρώθηκαν από το πετρώδες έδαφος του αμπελώνα. Στις εγκαταστάσεις του μπορεί κανείς να δει τις ανοξείδωτες δεξαμενές κρασιού, την γραμμή οινοποίησης και εμφιάλωσης, τις αποθήκες και σε ειδικό χώρο μπορεί να δοκιμάσει το βιολογικό κρασί της οικογένειας.
Ο ιδιόκτητος αμπελώνας βρίσκεται σε περιοχή που έχει επιλεχθεί ειδικά για την καλλιέργεια οινοστάφυλων, σε υψόμετρο 550 μ. με βόρειο προσανατολισμό. Σήμερα καταλαμβάνει έκταση περίπου 50 στρεμμάτων. Η πιστοποίηση του βιολογικού αμπελώνα έγινε από τη ΔΗΩ το 2001 και έκτοτε η οικογένεια έχει παραμείνει πιστή στη φιλοσοφία της βιολογικής καλλιέργειας.
Λόγω της ιδανικής προσαρμογής τους στο κρητικό κλίμα, επιλέχθηκαν παλαιές κρητικές ποικιλίες, δηλαδή οι κόκκινες Κοτσυφάλι και Μαντηλάρι και οι λευκές Βηλάνα-Βιδιανό, Θραψαθήρι, Δαφνί, Πλυτό και Μοσχάτο Σπίνας. Εφόσον πραγματοποίησε το όνειρό του, ο κ. Μηνάς αφήνει σιγά-σιγά την τύχη του κτήματος στα χέρια των παιδιών του.
Η κόρη της οικογένειας, η Μαρία, έχει σπουδάσει οινολογία στη Γαλλία, με εμπειρία στους αμπελώνες του Μπορντό, ενώ ο αδελφός της, ο Μανούσος έχει σπουδάσει χημικός και έχει ειδικευτεί με μεταπτυχιακές σπουδές στις επιστήμες τροφίμων και ποτών. Ο ίδιος έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες του εμπορικού διευθυντή της εταιρείας.
Χρηματοδότηση από το Leader +
Η επένδυση της οικογένειας Ταμιωλάκη, ύψους ενός εκατ. ευρώ, δεν θα είχε ολοκληρωθεί τόσο εύκολα, αν δεν είχε ενταχθεί στο Leader+ και συγκεκριμένα στο μέτρο που αφορούσε ενίσχυση μονάδων εκμετάλλευσης βιολογικής καλλιέργειας.
Ο Μανούσος είπε στην Agrenda ότι “μας ενδιαφέρει, σαφώς, στο σχετικά άμεσο μέλον να ενταχθούμε σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα που αφορά αγροτουριστικές επενδύσεις διότι το κτήμα μας προσφέρεται για μία τέτοια δραστηριότητα”.
Προϊόντα
Αν και η καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, η οικογένεια έχει ήδη επιλέξει με ποιες ποικιλίες θα οινοποιεί ξεχωριστά κρασιά, σε περιορισμένη παραγωγή φιαλών. Με την επωνυμία “Ταμιωλάκης” κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά της Κρήτης και του Βόλου ο Ερυθρός ΟΠΑΠ Πεζά Κοτσυφάλι - Μαντηλάρι, ο Ροζέ Τοπικός Κρητικός Κοτσυφάλι - Syrah, ο Λευκός Τοπικός Κρητικός Βηλάνα - Θραψαθήρι, ο Λευκός Επιτραπέζιος Βιδιανό - Πλυτό και ο Ερυθρός Syrah - Κοτσιφάλι.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Agronews.

Δεν υπάρχουν σχόλια: