Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Προβλήματα που ζητούν λύσεις.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας έχουν τον πρώτο λόγο στις συζητήσεις στα καφενεία και στις παρέες στο χωριό.
Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια, το κόστος ζωής, τα χρήματα που πρέπει κανείς να διαθέσει για να τα βγάλει πέρα. Κύριο θέμα είναι τα αγροτικά προϊόντα, κύρια πηγή εισοδήματος για τους περισσότερους, τα οποία βρίσκονται σε κρίση, αφού οι τιμές και τα έσοδα που εισπράττει ο παραγωγός δε φτάνουν να καλύψει ούτε τα έξοδα παραγωγής.
Η παραγωγή στα σταφύλια ήταν φέτος μειωμένη, οι τιμές είναι χαμηλές και τα έσοδα ελάχιστα. Η σταφίδα ελάχιστη και για τους λίγους παραγωγούς που σταφιδοποίησαν θεωρείται αμελητέο έσοδο, πολλοί θα καλύψουν μόνο την υποχρέωση για το κανονισμό της στρεμματικής ενίσχυσης. Οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν ήδη πουλήσει το λάδι της περυσινής εσοδείας και η συνεχιζόμενη ανομβρία δεν αφήνει καλές προβλέψεις για την εσοδεία που έρχεται.
Τα παραπάνω μόνο αισιοδοξία δεν αφήνουν στον αγροτικό κόσμο και στις οικογένειες, που έχουν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα επιβίωσης, τα έξοδα των παιδιών τους σε φροντιστήρια, τα έξοδα σε φοιτητές και σε λογαριασμούς, πόσο μάλλον σε αυτούς που έχουν χρέη σε τράπεζες και περιμένουν να βάλουν στη τσέπη τελικά ελάχιστα από τα έσοδα των προϊόντων και των επιδοτήσεων.
Σημαντικά απούσα από τα παραπάνω προβλήματα είναι η πολιτεία, δεν υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ούτε καν μπορεί να δώσει κατευθύνσεις για να ξέρει ο παραγωγός σε τι καλλιέργεια να στραφεί για να περιμένει να δει καλύτερες μέρες.
Οι καλύτερες μέρες μάλλον θα αργήσουν ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: