Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Ο Ν. Καζαντζάκης και οι δημότες.

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Ο πατέρας του Μιχάλης Καζαντζάκης (καπετάν Μιχάλης) καταγόταν από το χωριό Βαρβάρους (Μυρτιά Ηρακλείου). Ο τοπικός δήμος προς τιμήν του μεγάλου συγγραφέα πήρε το όνομα του.
Ποια όμως η επαφή των δημοτών με το έργο του Ν. Καζαντζάκη; Πόσοι δημότες έχουν επισκεφτεί το μουσείο που δημιουργήθηκε στους Βαρβάρους;
Παραθέτουμε κάποιες σκέψεις και προτάσεις:
Αναμφισβήτητα κάθε δημότης του δήμου Νίκου Καζαντζάκη είναι περήφανος για τη σχέση του τόπου του με το μεγάλο συγγραφέα, το μεγαλύτερο όμως ποσοστό των κατοίκων δεν έχουν διαβάσει κανένα ή ελάχιστα από τα βιβλία του και έχουν μικρή γνώση για το έργο του.
Δεν θα αναζητήσουμε τα αίτια γιατί δεν είναι δουλειά μας, μπορούμε όμως να προτείνουμε πράγματα που θα βοηθήσουν να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα.
Η δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης από το δήμο που θα περιλαμβάνει όλα τα βιβλία του σε πολλά αντίτυπα είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα. Το δεύτερο είναι να έρθει σε επαφή ο κόσμος με τα βιβλία και σε αυτό χρειάζονται ενέργειες και από το δήμο και από τους πολιτιστικούς συλλόγους των οικισμών.
Μια άλλη πρόταση που πρέπει να τύχει επεξεργασίας από τους αρμόδιους είναι να οργανωθούν δωρεάν επισκέψεις των δημοτών στο μουσείο στους Βαρβάρους. Και σε αυτό χρειάζεται η βοήθεια του δήμου για να διαθέσει τα λεωφορεία του για τη μεταφορά τους και οι πολιτιστικοί σύλλογοι να ενημερώσουν τους δημότες και να οργανώσουν τις επισκέψεις.
Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη πρέπει να γίνει κτήμα κάθε δημότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: